Another project - another award shortlist

Tuesday 4th June 2019


Following in the footsteps of Hush Heath's award success, our recently completed new teaching block for St Edmund's School Canterbury has been shortlisted in this year’s Education Business Awards for School Building category.

St Edmund’s School is located on St Thomas’ Hill overlooking Canterbury for over 150 years. An independent school it provides education for children aged 3-18 with a mix of day pupils and boarders, and the Choristers of Canterbury Cathedral. 

This project is the first phase of a future development of new teaching facilities to form a new ‘academic hub’ grouped around a new courtyard. The completed first phase is a new 2.5 storey building to provide seven classrooms, mathematics studio, toilets and storage facilities. The new building replaces existing modular classrooms and forms a new public ‘face’ for the school.

The disposition of materials on the new development is intentionally reflective of the 1858 original Grade II listed Victorian Gothic school building to provide continuity of scale, colour and tone. There are many disparate building styles and materials on the school estate and as the first phase of the new development, it re-establishes the architectural integrity of the school. The clay facing brickwork is part of the same palette of tones that are present in the stone walling on the main school building. The aluminium sheet cladding to the dormers, gutter and window surrounds reflects the natural stone window surrounds in colour on the historic school building whilst at the same time creating a sharp, precise relationship to the brickwork and the slate.

“The new academic hub is proving to be an inspiration to the staff and pupils with its modern teaching environment and iconic appearance blending the historic look of the main school with the 21st century demands of a working educational building. The capture of natural light through the large windows, ingenious heat collection and cooling solution and the space saving teaching walls create an extremely comfortable environment for pupils to learn. The innovative solution within the design to make best use of the roof space including a Mathematics discussion room has provided the school with much more than the original brief.” Nicholas Scott-Kilvert - Bursar

Latest News